Strašidelný les Hajnice s ohnivou show

Nejtěžší focení v životě. Tak bych ve stručnosti popsal své sobotní focení na místní akci, která se velice povedla – cesta lesem byla opravdu strašidelná a na závěr bylo zakončení v podobě skvělé ohnivé show. Počasí se rovněž vydařilo, a tak byla účast nejen nad moje očekávání.

FOT10417

Znáte ten pocit, když v noci koukáte do svítícího mobilu a nevidíte kvůli tomu nic okolo? Tak přesně to jsem zažíval celou cestu při focení přes displej (zrcadlovku s hledáčkem nemám), mířil jsem zcela naslepo, jen podle sluchu. Navíc jsem vůbec neviděl na páčky a tlačítka, což bylo nezbytné pro rychlé a správné nastavení. Jelikož neustále střídám dva kompaktní fotoaparáty, ovládání naslepo bohužel zažité nemám.

FOT10439

Objektiv toho při zaostřování neviděl o mnoho více než já, a moje zimou třesoucí se ruce mu to také příliš neusnadňovaly, takže boj s ostrostí byl opravdu náročný. Naštěstí jsem fotil hlavně s bleskem, takže jsem byl ušetřen o starosti s expozicí a při správném zaostření stačilo už jen zmáčknout spoušť.

FOT10460

FOT10504

Avšak na Staré Hajnici, kde probíhala závěrečná fireshow, už mě tyto starosti pěkně potrápily. Problém se zaostřováním přetrvával a do něj se ještě přidala ta expozice, která nyní měla obrovský vliv nejen na ostrost snímku, ale i na jeho případné přepálení nebo naopak tmu, ve které nebylo nic vidět.

FOT10686

FOT10756

Fotit noční ohnivou show, kde se intenzita světla měnila s každou sekundou, a kde jen drobné změny času závěrky měly obrovský vliv na kvalitu fotek, považuji za to nejtěžší, co jsem si kdy vyzkoušel fotit. Spíš než nějaký talent měla na výsledných fotografiích podíl hlavně náhoda. A také štěstí, na které mám talent :)

FOT10847

FOT10643

FOT10653

Byl jsem tak zaneprázdněn manuálním nastavováním, že jsem úplně zapomněl vyzkoušet, jak se s takovou světelně velmi dynamickou show popere automatický režim. Tak tedy příště!

FOT10863

Celou galerii 175 fotografií naleznete na Facebooku a také na Rajče.net.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *