Inverze na Liščí hoře

To se jednou sobotního rána probudíte, roztáhnete žaluzie a pohled na všudypřítomnou mlhu a teplotu kolem 0 °C vás pošle honem zpátky do peřin. Ulehnete s mobilem v ruce a s myšlenkami „Na horách je určitě krásně“ otevřete webové kamery Humlnet. Cože? Ono je z Černé hory vidět na Liščák???

Viditelnost vrcholu Liščí hory znamená, že hranice inverze je někde na cca 550 metrech – stačí se dostat o 100 metrů výš a můžete si užívat sluníčka! Neváhal jsem ani minutu, ustrojil se, popadl foťák a bez snídaně vyrazil na kolo.

Protože hranice inverze se při východu slunce často prudce mění, dupal jsem jako o závod. Nechtěl jsem o ten zážitek za žádnou cenu přijít, za pár minut mohlo být klidně po všem. Jak přibývaly výškové metry, začínaly prosvítat sluneční paprsky. Úžasná show, ale nebyl čas jí fotit, cíl cesty byl mnohem důležitější. Po 10 minutách jsem dorazil na vrchol – slunce pálilo a teploměr ve stínu hlásil o 10 °C více než dole.

Pohled na celý pás inverze
Pohled na celý pás inverze
P1070381 copy
Pohled na Jestřebí hory – jejich obyvatelé měli ranní výhled z okna o poznání lepší než já :)
P1070391 copy
Prakticky ničím neomezená viditelnost, i 100 km vzdálené kopce jako na dlani…
P1070386 copy
Zatímco jsem si užíval sluníčka a krásných výhledů na hory, zbytek vesnice ani raději nevylézal z domu…
P1070411 copy
Téměř 50 km vzdálený Kotel
P1070394
Slunění na mýtině
P1070402 copy
Při posezení na posedu
P1070414 copy
S příchodem poledne se začala inverze rozpadat, a tak jsem mohl vyrazit rovnou na oběd

 

Nad inverzí jsem nakonec strávil celkem 2 hodiny a nesmírně si to užíval. Vždyť kdy se vám povede mít tento zážitek v takových nízkých výškách a ještě k tomu prakticky za barákem? Nešlo nemyslet na to, že nepodívat se na webové kamery, o tento zážitek bych přišel. Zde je důkaz, že technika při správném použití může do přírody lidi naopak nalákat, než aby je držela zavřené doma.

Celou galerii naleznete na Rajče.net a také na Facebooku, kde můžete fotografie komentovat a sdílet.

2 komentáře u „Inverze na Liščí hoře“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *