Fotovýběr 1/2015

Nový rok s novým foťákem. Počasí nebylo lednové ani trochu a slunce zapadalo pomalu dřív, než jsem se vracel z práce. Moc příležitostí k fotografování nebylo, ale i tak se mi podařilo vytvořit jeden kousek, na který jsem opravdu pyšný.

První focení mě čekalo již při novoročním ohňostroji a hned o víkendu jsem vyrazil na kolo, vytvořit si památku na zimní vyjížďky na kole. Nedělní počasí bylo přímo ideální.

Stačilo však pár dní a sníh byl opět zcela pryč. Teploty dosahující i 12°C a deštivé počasí, neustále jak na houpačce. Inu, je třeba se na takové zimy už asi zvyknout.

V polovině ledna se naskytl další den, který přímo vybízel k vyjížďce, a tak jsem se vydal na další testování nového fotoaparátu. Na snímku níže můžete například vidět 10násobné přiblížení Černé hory, kde při zobrazení plného rozlišení jsou viditelné i kabiny lanovky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pohled na Černou horu z Liščí hory
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Polovina kopce bílá, polovina zelená…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nebyl jsem zde sám :)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Slunce, zelená pole, a přitom polovina ledna…

Při návratu z výletu jsem se rozhodl otestovat i integrovaný ND filtr. Ten snižuje množství procházejícího světla ke snímacímu čipu, a tak je potřeba delší čas pro snímání fotografie, stejně tak jako v noci. Při použití stativu a správného nastavení dojde k působivému rozmazání pohyblivých objektů, v tomto případě například potoka Běluňka. Do údolí mi navíc svítilo zapadající slunce, a tak se povedl celkem hezký kousek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
První test ND filtru, čas snímání 0,5 s.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vesnice zahalená stínem zapadajícího slunce
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Větrníky u Olešnice pohledem z Hajnice

Poslední lednový víkend jsem šel udělat nějaké nové profilové a úvodní fotky na Facebook pro bratrance, a při té příležitosti jsem si vyzkoušel i skládání fotky z více snímků – z vojáka jsem udělal skupinku, která mě obklíčila.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hrátky s přiblížením 2 km vzdálených objektů v kompozici s blízkým člověkem
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Já v bratrancově obležení

31. leden, 20:30. To je čas pořízení jedné z fotek, na které jsem opravdu hrdý. Neplánovanou cestou do Turnova se nedaly přehlédnout nádherně osvětlené Trosky. Tak jsem je z více než 2kilometrové vzdálenosti přiblížil a vyfotil. Chladný vítr, mráz, tma, běhání po poli pro naleznutí nejlepší kompozice a hrátky s tím správným nastavením, to vše zabíralo desítky minut. O to více dojmů ve mně tato fotografie vyvolává a právem ji řadím mezi svoje nejlepší.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Noční Trosky focené z Újezdu

Celou galerii naleznete na Rajče.net a také na Facebooku, kde můžete fotografie komentovat a sdílet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *